VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

edc2e57f-af34-4ae3-9eed-9ea8ab5656c2

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Ledenraad: wat is er besproken?

do 04 apr 2024

​Afgelopen dinsdag vergaderde het VHG-bestuur met de Ledenraad. Er stonden zoals altijd meerdere onderwerpen op de agenda, waaronder een aantal lopende projecten. Zo werden voorstellen besproken voor het aanpassen van het contributiemodel en mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe (commerciële) dienstverlening. In dit artikel een korte toelichting.​​

1.     Aanpassing contributiemodel

Het plan om het contributiemodel van onze vereniging aan te passen, sluit aan bij het speerpunt 'Versterken vereniging en bureau' uit onze strategische agenda 2023-2025. Doel is om te komen tot een duidelijk, praktisch toepasbaar en toekomstbestendig contributiemode​l, dat voldoende kostendekkend is en leidt tot een sterkere ledengroei.

Wat is er gebeurd

Een speciaal projectteam, bestaande uit een aantal leden en medewerkers van het verenigingsbureau, heeft een aantal voorstellen voor aanpassingen uitgewerkt. Daarvoor hebben ze de afgelopen maanden gekeken naar het huidige model, knelpunten en signalen van leden geanalyseerd en uitgangspunten geformuleerd waaraan een verbeterd contributiemodel moet voldoen. Deze uitgangspunten zijn in november vorig jaar door de Ledenraad vastgesteld. Ook is gekeken naar contributiemodellen van enkele andere brancheverenigingen. Op basis van de analyseresultaten en bevindingen zijn een aantal mogelijke aanpassingsvoorstellen benoemd. Deze heeft het projectteam met het bestuur besproken. Tijdens de Ledenraadsvergadering van 2 april zijn de voorstellen toegelicht en wat deze zoal betekenen voor de leden en voor de vereniging.

Mogelijke aanpassingsvoorstellen

Met de ledenraad is nu gesproken over mogelijke aanpassingsvoorstellen die per 1 januari 2025 ingevoerd zouden kunnen worden. Het gaat daarbij om voorstellen die tegemoetkomen aan eerder vastgestelde doelstellingen, uitgangspunten en signalen van het werkveld (leden). Zo is het aantal benodigde omzetklassen inclusief afdrachtpercentages voor het vaststellen van de variabele contributie besproken en is stilgestaan bij de extra vaste bijdrage voor nevenvestigingen.

Met het oog de hoge inflatie gedurende de afgelopen jaren is ook gesproken over het opnemen van een bepaling in het contributiereglement die het mogelijk maakt om een inflatiecorrectie toe te passen als dat nodig blijkt.

Reactie Ledenraad

De Ledenraad heeft alle bevindingen en mogelijke aanpassingsvoorstellen bestudeerd en groen licht gegeven voor de verdere uitwerking.

Vervolg

Het projectteam gaat de voorstellen nu verder uitwerken en twee online bijeenkomsten organiseren, waarvoor de adviesgroepen en begeleidingscommissies van de domeinen, regio's en platformen worden uitgenodigd. Op basis van de feedback worden de voorstellen zo nodig aangepast. In de Ledenraadsvergadering van juni wordt een definitief conceptplan besproken. In september zal de Ledenraad een besluit nemen over de invoering.

2.     Ontwikkelen nieuwe (commerciële) dienstverlening

Het idee om inkomsten te genereren uit nieuwe (commerciële) dienstverlening, past bij het streven van VHG naar 'Kennisontwikkeling, kennisdeling en dienstverlening' (speerpunt 2 uit de strategische agenda). VHG wil haar leden boeien en verbinden en met een uitgebreid aanbod van diensten en hulpmiddelen niet alleen inkoopvoordeel, maar nog meer inhoudelijke meerwaarde leveren. Door nieuwe en/of verbeterde dienstverlening te ontwikkelen kunnen we de waarde van het lidmaatschap vergroten en bovendien inkomsten genereren waardoor we minder afhankelijk zijn van contributies en subsidies. Zo versterken we op termijn onze financiële positie, wat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van onze vereniging.

Wat is er gebeurd?

De afgelopen maanden heeft een speciaal projectteam, bestaande uit medewerkers van het verenigingsbureau en een externe deskundige, doelgroepen en kansen in kaart gebracht. Vervolgens is een selectie van product-marktcombinaties opgesteld, inclusief een beschrijving van doelgroepen en verdienmodellen. Ook is een opzet gemaakt van een businessplan met prognoses. Tijdens deze fase van planvorming is gesproken met diverse leden, huidige en mogelijke samenwerkingspartners en andere brancheverenigingen. Alle bevindingen en voorlopige aanbevelingen zijn met het bestuur besproken. Tijdens de ledenraadsvergadering van 2 april is het voorlopige businessplan gepresenteerd.

Reactie Ledenraad

De Ledenraad heeft kennisgenomen van het voorgelegde businessplan voor commerciële dienstverlening en ingestemd met verdere uitwerking van het plan.

Vervolg

​De komende maanden wordt het businessplan uitgevoerd, wat inhoudt dat er pilots worden gedaan met de drie vormen van inkomsten genereren. De resultaten worden gemeten en waar nodig worden aanpassingen doorgevoerd. Aan het einde van de pilotperiode en ook na volledige implementatie vinden evaluaties plaats.​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief